Întoarcerea la apă! Herculane, miracolul zeilor.

Romanii au venit la Baile Herculane, acum 2000 de ani, fără tren, fără maşină, fără avion, fără fax sau internet. Astăzi, noi avem obligaţia de a ne apleca privirea asupra minunilor pe care staţiunea le deţine, care sunt o adevarată comoară a României.

Herculane trebuie să revină la strălucirea de altădată!

Cea mai veche staţiune balneoclimaterică din ţara noastră, Băile Herculane, este situată pe râul Cerna, aproape de ieşirea acestuia din valea îngustă mărginită de Munţii Mehedinţi, la est, şi Munţii Cernei, la vest. Apele termale din Băile Herculane sunt cunoscute de mai bine de 2000 de ani, romanii construind aici numeroase terme, astfel împărţite încât să dispună de spaţii pentru fiecare etapă a balneaţiei.

Herculane şi Karlovy Vary sunt staţiuni la indigo.  Sunt singurele băi din Europa care au apă termală cu sulf coloidal, excelente pentru sănătate, au ioni negativi în mediul înconjurător, sunt cam la aceeaşi altitudine, au acelaşi decor natural, fiind străjuite de versanţi abrupţi, şi până şi arhitectura este aceeaşi, fiind amândouă dezvoltate în vremea Imperiului Austro-Ungar. Numai că, în timp ce Karlovy Vary a ajuns în topul staţiunilor europene, înregistrând venituri anuale de sute de milioane de euro, Băile Herculane au rămas mult în spate. Herculane şi Karlovy Vary s-au dezvoltat în paralel, fiind căutate începând cu sec. XIX de cei care voiau să-şi trateze în primul rând reumatismul. Apele din cele două staţiuni au ceva unic, sunt instabile chimic şi se absorb uşor prin piele, având un efect rapid. Amândouă sunt depresiuni intramontane, având un aer saturat în ioni negativi, cu efect miraculos pentru relaxare. La 1.120 km distanţă de Herculane, în nord-vestul Cehiei, Karlovy Vary geme de clienţi din toată Europa, fiind cumpărată, bucată cu bucată, de milionarii ruşi.

Împăratul Franz Joseph numea Herculane "cea mai frumoasă staţiune din Europa". Împărăteasa Sissi a petrecut cinci veri aici.

Pro Turism Herculane, împlicare în dezvoltarea durabilă

Asociația Pro Turism Herculane a desfăşurat în perioada 25 aprile- 27 aprilie 2014, la Hotel Afrodita din Herculane, Conferința Națională „Întoarcerea la apă! Prevenţia, bază pentru sănătate”. Conferința este parte intergrată a unei campanii pentru sănătate prin preventie.

Această conferință a avut ca scop transmiterea de concluzii și soluții factorilor de decizie implicați în dezvoltarea turismului balnear. În cadrul discuțiilor dorim să fie abordate teme esențiale pentru turismul de sănătate.

„În Europa, turişti accesează destinaţiile balneoclimaterice, fără a fi trimişi de doctori. Mulţi înţeleg că este mult mai bine să previ decât să tratezi. In România, turismul de sănătate este la început. Abia acum,şi la noi, se înregistrează un număr de turişti care nu vin de nevoie, ci pentru relaxarea care este extrem de importanta în vieţile noastre cotidiene extrem de agitate. La Băile Herculane, aerul curat, apele miroculoase, bazele de Spa si Wellness pot face dintr-un concediu o rezervă de energie „ a declarat .....

Totodată, conferința şi-a stabilit drept obiectiv identificarea celor mai oportune metode de valorificare a zonei, prin integrarea resurselor balneoclimaterice într-un program cuprinzător de valorificare a potențialului local (turism de sănătate, ecoturism, turism cultural).

„Am simţit că trebuie să ne unim forţele pentru a readuce Băile Herculane pe un loc de cinste în topul staţiunilor balneoclimaterice. Practic, acest loc, atât de bogat în factori naturali, ne obligă la o împlicare activă. Istoria şi comorile naturale nu ne lasă să trecem nepăsători pe lângă ceea ce se întâmplă. În ultimi ani, s-a investit în baze de tratament şi hoteluri, iar turiştii au reîntors privirea către acest loc minunat, insă avem nevoie de mai mult, avem nevoie de susţinere şi implicare din partea tuturor factorilor. De la autorităţi şi până la românii care conştientizează valoarea acestor ape miraculoase, cu toţi putem pune umărul pentru renaşterea turismului de sănătate. Noi am dat startul, acum aşteptăm alăturarea celorlalţi.” a declarat Marinela Badea, președinte Pro Turism Herculane.

Asociaţia Pro Turism Herculane îşi propune să creeze o platformă de comunicare și schimb de experientă între specialiști, dar si între aceștia și autoritățile publice centrale și locale.