Cinci lucruri pe care nu le știați despre Herculane


Pare că știm Băile Herculane de când ne știm pe noi înșine. Loc de concediu și relaxare al bunicilor, apoi al părinților și astăzi al nostru, ne este un loc familiar despre care, chiar dacă nu l-am vizitat, am auzit.
Știm că are ape termale, știm că este o stațiune istorică, dar oare știm câte comori secrete ascunde?
Iată câteva lucruri pe care nu le știați despre Herculane:

1. Știați că în zona orașului există peste 1500 de specii de fluturi?

Acest fapt se datorează proprietăților deosebite ale aerului din zonă ce face ca în Herculane să fie concentrate 45% din speciile de fluturi din România, precum și singurul loc din lume în care unele din aceste specii se găsesc.

2. Primul lift hidraulic din Europa a fost instalat în Herculane.

Complexele ce străjuiesc statuia legendarului Hercule din centrul stațiunii sunt cele ce adăposteau primul lift hidraulic al Europei, o minune tehnologică a epocii apărută la sfârșitul anilor 1800. Acesta bazează ridicarea cabinei de lift prin presiunea apei izvoarelor termale.

3. Primul cazinou din Europa de Est

Loc de întâlnire și distracție al capetelor încoronate și al nobilimii vremii, Cazinoul din Herculane a fost nu numai primul cazinou al acestei zone a continentului, ci și unul dintre cele mai îndrăgite de aristocrația vremii. Locul unde s-au pierdut și s-au câștigat averi pentru curțile Europei, un loc animat de trăsuri, pietre prețioase și rochii de epocă.

4. Bazinele pt apă termală descoperite în Herculane nu se mai găsesc decât în Asia Mică sau Pompei

Descoperirile arheologice făcute în anul 2016 în Herculane au scos la iveală bazine folosite pentru îmbăierea în apă termală realizate de către civilizația romană ce reprezintă o valoare deosebit de rară. Astfel de construcții nu se mai găsesc în lume decât în zona Asiei Mici sau în celebrul oraș antic Pompei.

5. Gara

Un vestigiu renumit al orașului, considerată cea mai frumoasă din România și una din cele mai romantice ale Europei, este copia unuia dintre castele de vânătoare al Împărătesei Tereza din apropierea Vienei

- by Laura Pătru