Obiective turistice
Centrul Imperial Istoric al staţiunii, alcătuit din clădiri, monumente istorice de arhitectură balneară, construite, în sec. XIX, în perioada austriacă de dezvoltare a staţiunii.

Statuia lui Hercules, montată în 1847, operă a maeştrilor Ramelmayer şi Glantz din Viena.

Vila Elisabeta - în curs de reabilitare. După cum se ştie împărăteasa Elisabeta a vizitat în mai multe rânduri staţiunea, iar în 1887, a petrecut un sejur de şase săptămâni, în vila special amenajată pentru ea.

Băile Imperiale Austriece – în curs de reabilitare, unde au făcut tratament împăratul Franz Iosef şi împărăteasa Elisabeta.

Strada Romană – reabilitată cu fonduri europene, în cadrul unui proiect transfrontalier în colaborare cu oraşul Veliko Gradişte din Serbia. Pe strada Romană se pot vizita vestigiile apeductului roman, aflat la cca. 50 m de Hotelul Roman, basoreliefuri (copii) de pe Columna lui Traian, izvorul Hygeea, pe frontispiciul căruia este inscripţionată prima denumire romană a staţiunii AD AQUAS HERCULI SACRAS (LA APELE SFINTE ALE LUI HERCULES) şi punctul muzeistic de la Parterul Hotelului Roman.

Muzeul de la parterul Hotelului Roman, unde se află Băile Imperiale Romane, basorelieful lui Hercules sculptat în stâncă, prima reprezentare a celebrului erou antic, precum şi copii după tabulele votive din perioada romană, descoperite pe teritoriul staţiunii.

Arborele mamut Wellingtonia Gigantea din Parcul Central, originar din California, printre puţinele exemplare aclimatizate la noi în ţară, plantat pe vremea împăratului Franz Iosef.

Gara CFR, construcţie inaugurată la 20 mai 1878.

Peştera Grota Haiducilor (Peştera Hoţilor) în care s-au descoperit urme de locuire umană din paleolitic.


Sursa: Dorin Bălteanu

“Herculane – arc peste timp. Turism şi istorie la Băile Herculane”, vol. I, 2007, vol. II, 2011, Editura Info, Craiova